Εκπληκτικές εικόνες δείχνουν πώς οι μύες θεραπεύονται μετά από μια προπόνηση

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο, μέχρι πρότινος, στάδιο στη διαδικασία αποκατάστασης των μυών μετά από εντατική προπόνηση.

Εικόνα μικροσκοπίου δείχνει πυρήνες μυϊκών κυττάρων να συγκλίνουν σε ένα σημείο τραυματισμού του μυός, όπου η μυϊκή ίνα έχει κοπεί. Οι πυρήνες (μοβ) σε ένα μυϊκό κύτταρο μεταναστεύουν προς το σημείο τραυματισμού για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του σκισίματος.

Οι πυρήνες (μοβ) σε ένα μυϊκό κύτταρο μεταναστεύουν προς το σημείο ενός τραυματισμού για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του σκισίματος. (Image credit: William Roman)

Πρόσφατα επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι η σωματική άσκηση αφήνει τους μυς γεμάτους μικροσκοπικά σκισίματα και κοψίματα, οπότε μετά από μια σκληρή προπόνηση, τα κέντρα ελέγχου των μυϊκών κυττάρων, που ονομάζονται πυρήνες, στρέφονται προς αυτούς τους μικροσκοπικούς τραυματισμούς για να τους επιδιορθώσουν.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science, οι ερευνητές αποκάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι πρότινος μηχανισμό επισκευής που ξεκινά μετά από τρέξιμο στον διάδρομο.

Εντυπωσιακές εικόνες δείχνουν πώς, λίγο μετά το πέρας της άσκησης, οι πυρήνες μετακινούνται προς τα σημεία που οι μυϊκές ίνες κόπηκαν και δίνουν εντολές για την κατασκευή νέων πρωτεϊνών, προκειμένου να σφραγίσουν τις πληγές. Σκεφτείτε λοιπόν ότι και στο δικό σας σώμα λαμβάνει χώρα η ίδια διαδικασία τις ώρες μετά την επιστροφή σας από το γυμναστήριο.

Οι πυρήνες συγκεντρώνονται κοντά στο σημείο τραυματισμού μιας μυϊκής ίνας. (Image credit: William Roman)

Οι συγγραφείς της μελέτης, Δρ. Elizabeth McNally και Alexis Demonbreun, από το Northwestern University Feinberg School of Medicine διαπίστωσαν ότι «οι κυτταρικοί πυρήνες κινήθηκαν προς το σημείο του τραυματισμού εντός 5 ωρών από τον τραυματισμό», όπως το έγραψαν σε ένα σχόλιο, που επίσης δημοσιεύτηκε στο Science. Και μέσα σε μόλις 24 ώρες από τον τραυματισμό, η διαδικασία επισκευής ήταν «σχεδόν ολοκληρωμένη».

Total
13
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post

Ρωσία: Βροχή οι σφαλιάρες στο Ετήσιο Πρωτάθλημα Χαστουκιών (video)

Next Post

Τι συνέβη όταν ο αστεροειδής που αφάνισε τους δεινόσαυρους έπεσε στη Γη