Απολιθωμένα αποτυπώματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι περπάτησαν στη Βόρεια Αμερική πριν από 23.000 χρόνια

Απολιθωμένα ανθρώπινα αποτυπώματα που βρέθηκαν στο Νέο Μεξικό αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην Αμερική την τελευταία εποχή των παγετώνων, μια ανακάλυψη που οι ερευνητές θεωρούν ότι αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της πρώιμης μετανάστευσης στον Νέο Κόσμο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, αν και τα νέα αυτά αποτυπώματα δεν αποτελούν και τα παλαιότερα στοιχεία για την άφιξη των ανθρώπων στην Αμερική, μπορεί να είναι η πρώτη ισχυρή απόδειξη ότι οι άνθρωποι ήταν εκεί κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Η άφιξη των πρώτων ανθρώπων στην Αμερική ήταν ένα βασικό βήμα για την επέκταση της ανθρωπότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά ο ακριβής χρόνος για το πότε συνέβη αυτό παραμένει αμφιλεγόμενο θέμα. Με βάση τα πέτρινα εργαλεία που χρονολογούνται περίπου 13.000 χρόνια, οι αρχαιολόγοι είχαν προτείνει εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι από τον προϊστορικό πολιτισμό, γνωστοί ως Clovis, ήταν οι πρώτοι που μετανάστευσαν στην Αμερική.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα πολλά στοιχεία από αντικείμενα που χρονολογούνται πριν από την εποχή των Clovis. Για παράδειγμα, πέρυσι οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα πέτρινα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Chiquihuite στο κεντρικό Μεξικό ήταν ηλικίας τουλάχιστον 26.500 ετών.

Μοντέλα υπολογιστών διαπίστωσαν ότι η τοποθεσία του σπηλαίου ήταν πολύ μακριά στην ενδοχώρα της Αμερικής από τον Παλαιό Κόσμο από τον οποίο μετανάστευσαν οι πρώτοι άνθρωποι, καταλήγοντας έτσι στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στον Νέο Κόσμο πριν από 33.000 χρόνια.

Ωστόσο τα πρώτα αρχαιολογικά στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας στην πρώιμη Αμερική παραμένουν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα. Ακόμη και οι επιστήμονες που ερεύνησαν το σπήλαιο Chiquihuite κατέληξαν και σε μια άλλη υπόθεση. Σύμφωνα με αυτήν, τα πέτρινα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εκεί δεν είναι ανθρώπινης προέλευσης, αλλά είναι απλώς «γεωδραστικά» δηλαδή κανονικοί βράχοι που μοιάζουν τεχνητοί.

Τώρα, 60 νέα αποτυπώματα που εντοπίστηκαν σε μια αρχαία κοίτη λίμνης στο εθνικό πάρκο White Sands στο Νέο Μεξικό αποτελούν ισχυρές αποδείξεις ότι οι άνθρωποι κατέλαβαν τον Νέο Κόσμο πριν από περίπου 21.000 με 23.000 χρόνια.

Αυτές οι πατημασιές έγιναν πριν από περίπου 19.000 με 26.500 χρόνια, όταν η εποχή των παγετώνων βρισκόταν στο αποκορύφωμά της όπου η Γη ήταν καλυμμένη από πάγο κατά το ένα τρίτο.

Total
1
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post

Η μούμια του άντρα των πάγων ηλικίας 5300 ετών

Next Post

Για τις 18 Δεκεμβρίου προγραμμάτισε η NASA την εκτόξευση του Τηλεσκοπίου James Webb

Related Posts