Πλανήτης Ερμής

Ερμής

Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο και λόγω της εγγύτητάς του δεν φαίνεται εύκολα παρά μόνο κατά το λυκόφως. Για κάθε δύο περιφορές γύρω από τον Ήλιο, ο Ερμής ολοκληρώνει τρεις περιστροφές γύρω από τον άξονά του.

Διάμετρος:4.879 χλμ
Μάζα:3,29 × 10^23 kg (0,06 Γη)
Φεγγάρια:
Απόσταση τροχιάς:57.909.227 km (0,39 AU)
Περίοδος τροχιάς:88 ημέρες
Θερμοκρασία επιφάνειας:-173 έως 427°C
Πρώτη εγγραφή:14ος αιώνας π.Χ
Παρατηρήθηκε απόΑσσύριους αστρονόμους

Πληροφορίες για τον Ερμή

 • Δεν έχει φεγγάρια ή δακτυλίους
 • Είναι ο μικρότερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος
 • Είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο
 • Το βάρος σας στον Ερμή θα ήταν το 38% του βάρους σας στη Γη
 • Μια ηλιακή ημέρα στην επιφάνεια του Ερμή διαρκεί 176 γήινες ημέρες
 • Ένας χρόνος στον Ερμή διαρκεί 88 γήινες ημέρες
 • Ένας χρόνος στον Ερμή είναι μόλις 88 ημέρες
  Μια ηλιακή ημέρα στον Ερμή (η ώρα από το μεσημέρι μέχρι το επόμενο μεσημέρι στην επιφάνεια του πλανήτη) διαρκεί 176 γήινες ημέρες ενώ η αστρική ημέρα (ο χρόνος για 1 περιστροφή σε σχέση με ένα σταθερό σημείο) διαρκεί 59 γήινες ημέρες. Ο Ερμής είναι σχεδόν παλιρροιακά κλειδωμένος στον Ήλιο και με την πάροδο του χρόνου αυτό έχει επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη ώστε να ταιριάζει σχεδόν με την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Ο Ερμής έχει επίσης την υψηλότερη τροχιακή εκκεντρότητα από όλους τους πλανήτες με την απόστασή του από τον Ήλιο να κυμαίνεται από 46 έως 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
 • Είναι ο μικρότερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος
  Ένας από τους πέντε πλανήτες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ο Ερμής έχει διάμετρο μόλις 4.879 χιλιόμετρα κατά μήκος του ισημερινού του, συγκριτικά με τα 12.742 χιλιόμετρα της Γης.
 • Είναι ο δεύτερος πιο πυκνός πλανήτης
  Παρόλο που ο πλανήτης είναι μικρός, είναι πολύ πυκνός. Κάθε κυβικό εκατοστό έχει πυκνότητα 5,4 γραμμάρια, με μόνο τη Γη να έχει μεγαλύτερη πυκνότητα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ο Ερμής αποτελείται κυρίως από βαρέα μέταλλα και βράχους.
 • Έχει «ρυτίδες»
  Καθώς ο σιδερένιος πυρήνας του πλανήτη ψύχθηκε και συρρικνώθηκε, η επιφάνεια του πλανήτη ζάρωσε. Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτές τις ρυτίδες, Lobate Scarps. Αυτά τα Scarps μπορεί να έχουν ύψος έως και ένα μίλι και μήκος εκατοντάδων μιλίων.
 • Έχει λιωμένο πυρήνα
  Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες της NASA έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι ο συμπαγής σιδερένιος πυρήνας του Ερμή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι λιωμένος. Κανονικά ο πυρήνας των μικρότερων πλανητών ψύχεται γρήγορα, αλλά μετά από εκτεταμένη έρευνα, τα αποτελέσματα δεν ήταν σύμφωνα με αυτά που αναμένονταν από έναν συμπαγή πυρήνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι ο πυρήνας περιέχει ένα ελαφρύτερο στοιχείο όπως το θείο, το οποίο θα μείωνε τη θερμοκρασία τήξης του υλικού του πυρήνα. Υπολογίζεται ότι ο πυρήνας του Ερμή αποτελεί το 42% του όγκου του, ενώ ο πυρήνας της Γης το 17%.
 • Είναι ο δεύτερος πιο θερμός πλανήτης
  Παρά το γεγονός ότι η Αφροδίτη είναι πιο μακριά από τον Ήλιο, έχει υψηλότερες θερμοκρασίες. Η επιφάνεια του Ερμή που βλέπει προς τον Ήλιο έχει θερμοκρασίες έως και 427°C, ενώ στην σκοτεινή πλευρά μπορεί να φτάνει έως και -173°C. Αυτό οφείλεται στο ότι ο πλανήτης δεν έχει ατμόσφαιρα που να βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
 • Είναι ο πλανήτης με τους περισσότερους κρατήρες στο Ηλιακό Σύστημα
  Σε αντίθεση με πολλούς άλλους πλανήτες που «αυτοθεραπεύονται» μέσω φυσικών γεωλογικών διεργασιών, η επιφάνεια του Ερμή είναι γεμάτη από κρατήρες. Αυτοί προκαλούνται από πολυάριθμες προσκρούσεις αστεροειδών και κομητών στην επιφάνεια. Οι περισσότεροι κρατήρες του Ερμή έχουν πάρει το όνομά τους από διάσημους συγγραφείς και καλλιτέχνες. Κάθε κρατήρας με διάμετρο μεγαλύτερη από 250 χιλιόμετρα αναφέρεται ως Λεκάνη. Η λεκάνη Caloris είναι ο μεγαλύτερος κρατήρας πρόσκρουσης στον Ερμή με διάμετρο περίπου 1.550 km και ανακαλύφθηκε το 1974 από τον ανιχνευτή Mariner 10.
 • Μόνο δύο διαστημόπλοια έχουν επισκεφθεί τον Ερμή
  Λόγω της εγγύτητάς του με τον Ήλιο, ο Ερμής είναι ένας δύσκολος πλανήτης για επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια του 1974 και του 1975, το Mariner 10 πέταξε κοντά στον Ερμή τρεις φορές και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χαρτογράφησε λίγο λιγότερο από τη μισή επιφάνεια του πλανήτη. Στις 3 Αυγούστου 2004, ο ανιχνευτής Messenger εκτοξεύτηκε από τον Πολεμικό Αεροπορικό Σταθμό του Cape Canaveral και ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που επισκέφθηκε τον Ερμή από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
 • Ο Ερμής πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο αγγελιοφόρο των Θεών. (Mercury)
  Η ακριβής ημερομηνία της ανακάλυψης του Ερμή είναι άγνωστη καθώς προϋπήρχε της πρώτης ιστορικής αναφοράς του, μια από τις πρώτες αναφορές έγινε από τους Σουμέριους γύρω στο 3.000 π.Χ.
 • Έχει ατμόσφαιρα (περίπου)
  Ο Ερμής έχει μόλις το 38% της βαρύτητας της Γης, πολύ λίγη για να κρατήσει την ατμόσφαιρα η οποία παρασύρεται από τους ηλιακούς ανέμους. Ωστόσο, ενώ τα αέρια διαφεύγουν στο διάστημα, αναπληρώνονται συνεχώς την ίδια στιγμή από τους ίδιους ηλιακούς ανέμους, τη ραδιενεργή αποσύνθεση και τη σκόνη που προκαλούνται από μικρομετεωρίτες.
Μέγεθος Ερμή σε σύγκριση με τη Γη
Απόσταση Ερμή από τον Ήλιο και τροχιακή εκκεντρότητα
ΣύγκρισηΕρμήςΓη
Διάμετρος:4.879 χλμ12.756 χλμ
Μάζα:0,33× 10^24 κιλά5,97 × 10^24 κιλά
Φεγγάρια:01
Απόσταση από τον Ήλιο:57.909.227 χλμ149.598.262 χλμ
Διάρκεια έτους:88 γήινες ημέρες365,24 ημέρες
Θερμοκρασία:167°C15°C
Total
30
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post
Curiosity Rover της NASA

Το Curiosity Rover της NASA έστειλε μια καταπληκτική καρτ ποστάλ από τον Άρη

Related Posts