Νεκροί αστέρες που προσκρούουν σε ενεργούς αστέρες ενδέχεται να πυροδοτήσουν έναν νέο τύπο σουπερνόβα

Αστρονόμοι βρήκαν στοιχεία για εκρήξεις που προκλήθηκαν από νεκρά αστέρια τα οποία προσέκρουσαν σε ενεργά αστέρια. Πιθανή απόδειξη ενός νέου τύπου σουπερνόβα, διαπιστώνει νέα μελέτη.
Νέος τύπος σουπερνόβα

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα είδη σουπερνόβα. Για παράδειγμα, τα περισσότερα αστέρια πάνω από οκτώ ηλιακές μάζες γεννιούνται σε κοντινές τροχιές με άλλα αστέρια. Τα βαρύτερα μέλη αυτών των ζευγαριών μπορεί να πεθάνουν πρώτα ως σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω τους έναν αστέρα νετρονίων ή μια μαύρη τρύπα που θεωρητικά θα μπορούσε να κινηθεί σπειροειδώς και να συγκρουστεί με τον διπλανό του αστέρα προκαλώντας μια σουπερνόβα.

Τώρα οι αστρονόμοι μπορεί να έχουν ανακαλύψει σημάδια μιας σουπερνόβα λόγω κατάρρευσης πυρήνα που προκλήθηκε από συγχώνευση. Ανέφεραν τα ευρήματά τους διαδικτυακά την Πέμπτη (2 Σεπτεμβρίου) στο περιοδικό Science.

«Αυτή είναι η πρώτη από μια νέα κατηγορία σουπερνόβα», δήλωσε στο Space.com ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dilon Dong, αστροφυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντίνα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Very Large Array Sky Survey (VLASS), ένα έργο που σαρώνει τον νυχτερινό ουρανό για ραδιοεκρήξεις, οι ερευνητές εντόπισαν μια εξαιρετικά φωτεινή έξαρση ραδιοκυμάτων, που ονομάστηκε VT J121001+4959647, και συνέβη το 2017. Αυτό το ξέσπασμα δεν ήταν παρόν σε παλαιότερες έρευνες ραδιοκυμάτων και αποτελεί την πιο έντονη ραδιο φωτεινή σουπερνόβα που έχει εντοπιστεί ποτέ δήλωσε ο Dong.

Μέσω παρακολούθησης ραδιοκυμάτων και οπτικής ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκλαμψη προήλθε από ένα αστέρι που περιβάλλεται από ένα παχύ, πυκνό στρώμα αερίου. Αυτό το μέρος της ύλης πιθανότατα εκτοξεύτηκε από το αστέρι λίγους αιώνες πριν την εκπομπή αυτών των ραδιοκυμάτων.

Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι η ραδιοέκρηξη συνέβη όταν το αστέρι εξερράγη σε μια σουπερνόβα, με τα συντρίμμια από την έκρηξη να προσκρούουν στο περιβάλλον στρώμα αερίου, δημιουργώντας μια φλόγα ραδιοκυμάτων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν προηγούμενα δεδομένα ακτίνων Χ. Διαπίστωσαν ότι το 2014, εκτοξεύθηκαν πίδακες ακτίνων Χ από το ίδιο περίπου σημείο με το VT J121001+4959647. Υποστηρίζουν ότι αυτοί οι πίδακες συνέβησαν όταν ένα αστέρι έγινε σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω ένα νεκρό αστέρι το οποίο «έκλεψε» αέριο από τον σύντροφό του, δημιουργώντας ένα πυκνό στρώμα αερίου. Η φωτεινή ραδιολάμψη εμφανίστηκε στη συνέχεια όταν το νεκρό αστέρι προσέκρουσε στον επιζώντα σύντροφό του.

«Καθώς το αστέρι νετρονίων ή η μαύρη τρύπα περιστρέφεται, αναμένεται να αποδεσμεύσει την ατμόσφαιρα του ενεργού αστέρα και να την εκτοξεύσει σε μεγάλες αποστάσεις», δήλωσε ο Dong. «Και αν φτάσει στον πυρήνα, η θεωρία προβλέπει ότι μπορεί να διαταράξει τη σύντηξη, να πυροδοτήσει μια σουπερνόβα και να εκτοξεύσει τους πίδακες που παρατηρήσαμε».

Total
2
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post

Inspiration4: Η πρώτη διαστημική πτήση με πλήρωμα μόνο πολίτες

Next Post

Υπό ανάπτυξη το Dead Space remake

Related Posts