Οι TOP 15 πλατφόρμες CMS του 2021 για κατασκευή ιστοσελίδων

Μια πλατφόρμα CMS (Content Management System) σας επιτρέπει να δημιουργείτε εύκολα μια ιστοσελίδα χωρίς να γνωρίζετε κώδικα (οι περισσότερες τουλάχιστον). Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές CMS, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολευτείτε να επιλέξετε το καλύτερο CMS για τις ανάγκες σας.

Τι είναι μια πλατφόρμα CMS;

Μια πλατφόρμα CMS (Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου ) είναι ένα κομμάτι λογισμικού που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα και να διαχειρίζεστε εύκολα το περιεχόμενο της.

Κανονικά, οι ιστοσελίδες είναι γραμμένες σε γλώσσες προγραμματισμού HTML, JavaScript και CSS. Εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο χωρίς τη χρήση κάποιου CMS, τότε θα πρέπει να μάθετε αυτές τις γλώσσες και να γράψετε…πολύ κώδικα! Οι πλατφόρμες CMS λύνουν αυτό το πρόβλημα επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο χωρίς να γράψετε κώδικα ή να μάθετε προγραμματισμό.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πλατφόρμες CMS διαθέσιμες στο διαδίκτυο, οπότε αυτό που μένει είναι να επιλέξετε αυτή που πιστεύετε ότι ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Πριν μπείτε στη διαδικασία σύγκρισης των διαφόρων CMS, σκεφτείτε πρώτα τι είναι αυτό που εσείς θέλετε από ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.

Ευκολία στη χρήση

Θέλετε ένα CMS που θα σας διευκολύνει να δημιουργείτε και να επεξεργάζεστε περιεχόμενο. Αυτό συχνά σημαίνει να υπάρχει μια διεπαφή μεταφοράς και απόθεσης, το γνωστό drag and drop, ώστε να μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά στοιχεία στις σελίδες σας.

Θα πρέπει να είναι γρήγορο και απλό για εσάς και να μπορείτε να κάνετε αλλαγές στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας και μετά τη δημοσίευσή του.

Επιλογές σχεδίασης

Το λογισμικό CMS θα πρέπει να σας προσφέρει πολλά πρότυπα σχεδίασης ιστοσελίδων (Templates) για να διαλέξετε. Θα πρέπει επίσης να σας επιτρέπει να προσαρμόζετε εύκολα αυτά τα Templates στις δικές σας απαιτήσεις (ιδανικά χωρίς να γράφετε κώδικα).

Φορητότητα δεδομένων

Μια ιδανική πλατφόρμα CMS θα πρέπει να διαθέτει εργαλεία για να μπορείτε να εξάγετε εύκολα τα δεδομένα σας και να τα μετακινείτε αλλού.

Για παράδειγμα, μπορεί αργότερα να αποφασίσετε να επιλέξετε διαφορετικό CMS ή διαφορετική εταιρεία φιλοξενίας. Η φορητότητα των δεδομένων σας διευκολύνει να μετακινείτε περιεχόμενο με πλήρη ελευθερία.

Επεκτάσεις και πρόσθετα

Δεν είναι όλοι οι ιστότοποι ίδιοι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι αδύνατο για οποιαδήποτε πλατφόρμα CMS να διαθέτει όλες τις δυνατότητες που θα πληρούσαν τις απαιτήσεις σας για κάθε ιστοσελίδα.

Οι επεκτάσεις και τα πρόσθετα (extensions και addons) διορθώνουν αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για ξεχωριστά λογισμικά που μπορείτε απλώς να εγκαταστήσετε στο λογισμικό CMS για να επεκτείνετε τις δυνατότητές του. Σκεφτείτε τα ως εφαρμογές για την πλατφόρμα CMS σας.

Επιλογές βοήθειας και υποστήριξης

Παρόλο που οι πλατφόρμες CMS στοχεύουν να κάνουν τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας όσο το δυνατόν πιο απλή, ενδέχεται να έχετε κάποιες ερωτήσεις ή απορίες. Ορισμένοι πάροχοι CMS θα διαθέτουν μερικές συχνές ερωτήσεις (FAQ) και μια ομάδα εξυπηρέτησης πελατών αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αργεί πολύ να ανταποκριθεί. Άλλοι θα έχουν μια μεγάλη κοινότητα υποστήριξης που μπορεί να σας βοηθήσει οποιαδήποτε στιγμή 24/7.

Κόστος

Ορισμένες πλατφόρμες CMS είναι εντελώς δωρεάν ενώ άλλες χρεώνουν ένα μηνιαίο τέλος. Αλλά ακόμη και με δωρεάν πλατφόρμες CMS, συχνά θα χρειαστεί να πληρώσετε για επεκτάσεις, Templates, το όνομα της ιστοσελίδα (domain name) και υπηρεσίες φιλοξενίας.

Φροντίστε να ενημερωθείτε για τυχόν τιμολογήσεις πριν επιλέξετε το CMS σας, ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Έχοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω, ας ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες πλατφόρμες CMS για να διαλέξετε την κατάλληλη για εσάς:

Total
19
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post

Λίμνη Πλαστήρα: Θαύμα από ανθρώπινο χέρι

Next Post

Θύματα αρχαίας παιδικής θυσίας ανακαλύφθηκαν στο Περού