Παιδικό κρανίο 240.000 χρόνων βρέθηκε σε σπήλαιο της Νότιας Αφρικής

Βαθιά μέσα στο σύστημα σπηλαίων Rising Star της Νότιας Αφρικής, σε ένα σκοτεινό πέρασμα πλάτους μόλις 15 εκατοστών, επιστήμονες ανακάλυψαν το κατακερματισμένο κρανίο ενός παιδιού Homo naledi που αποκαλούν “Leti”. Το πώς το μικρό κρανίο κατέληξε σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος της σπηλιάς είναι ένα μυστήριο, αν και υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι ένδειξη ταφής.

Το παιδί “Leti”, συντομογραφία του “Letimela” στη γλώσσα Setswana της Νότιας Αφρικής που σημαίνει «χαμένος», πιθανότατα έζησε πριν από 241.000 έως 335.000 χρόνια, με βάση τις ηλικίες άλλων υπολειμμάτων που βρέθηκαν στο αινιγματικό σπήλαιο. Θραύσματα απολιθωμάτων που ανήκουν σε περίπου 24 άτομα Homo naledi έχουν βρεθεί στο σύστημα των σπηλαίων από το 2013, όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα απολιθώματα από αυτόν τον ανθρώπινο πρόγονο σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Θάλαμος Dinaledi.

Η παρουσία τόσων ατόμων από ένα μόνο είδος στο σπήλαιο είναι μυστηριώδης. Ο μόνος τρόπος είναι ένα κατακόρυφο άνοιγμα 12 μέτρων γνωστό ως “The Chute”, ενώ οι γεωλόγοι δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής στοιχεία για εναλλακτικές εισόδους στα περάσματα. Το μικρό κρανίο του Leti βρέθηκε διάσπαρτο σε κομμάτια σε ένα ασβεστολιθικό ράφι περίπου 80 εκατοστά πάνω από το πάτωμα της σπηλιάς. Ο Maropeng Ramalepa, μέλος της ομάδας εξερεύνησης, σε μια δήλωση του είπε ότι το σημείο βρίσκεται σε «έναν ιστό αράχνης από στενά περάσματα».

Total
1
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post

Το Ghostbusters: Legacy στους κινηματογράφους από 2 Δεκεμβρίου

Next Post

Ο Προκόπης Παυλόπουλος πήρε εξιτήριο

Related Posts