Πριν 900 χρόνια αστρονόμοι εντόπισαν ένα παράξενο λαμπερό φως στον ουρανό. Τώρα γνωρίζουμε τι ήταν αυτό

Τον 12ο αιώνα, Κινέζοι και Ιάπωνες αστρονόμοι εντόπισαν ένα νέο φως στον ουρανό να λάμπει τόσο έντονα όσο ο Κρόνος. Το αναγνώρισαν ως μια ισχυρή αστρική έκρηξη γνωστή ως σουπερνόβα και σημάδεψαν την κατά προσέγγιση θέση του στον ουρανό, αλλά η αιτία της παρέμεινε ένα μυστήριο.

Τώρα, οι αστρονόμοι ισχυρίζονται ότι έχουν λύσει αυτόν τον 840 ετών γρίφο. Δύο εξαιρετικά πυκνοί αστέρες συγκρούστηκαν στον Γαλαξία και προκάλεσαν μια σουπερνόβα. Η έκρηξη κατά πάσα πιθανότητα οδήγησε στο σχηματισμό ενός εξαιρετικά θερμού αστέρα, γνωστού και ως αστέρα του Parker, και ενός νεφελώματος, ενός δηλαδή διογκούμενου κελύφους αερίου και σκόνης, που ονομάζεται Pa 30.

Chinese Guest Star

Αυτή η σουπερνόβα, ή το λεγόμενο κινέζικο αστέρι (Chinese Guest Star) του 1181 μ.Χ παρέμεινε ορατό από τις 6 Αυγούστου έως τις 6 Φεβρουαρίου εκείνου του έτους. Αποτελεί μόνο μία από τις εννέα ιστορικά καταγεγραμμένες σουπερνόβα στον Γαλαξία μας, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο 15 στο The Astrophysical Journal Letters. Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει τα απομεινάρια ενός μικρού αριθμού μόνο από αυτές τις σουπερνόβα, αλλά το κινέζικο Guest Star ήταν η μόνη σουπερνόβα της τελευταίας χιλιετίας, τα υπολείμματα της οποίας δεν είχαν ακόμη βρεθεί.

Νεφέλωμα Pa 30

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν το νεφέλωμα Pa 30 το 2013. Στη συνέχεια, με νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο γρήγορα επεκτείνεται το Pa 30. Διαπίστωσαν ότι διογκώνεται σαν μπαλόνι με ταχύτητα 1.100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (684 μίλια το δευτερόλεπτο). Γνωρίζοντας αυτόν τον ρυθμό διαστολής, υπολόγισαν ότι το νεφέλωμα πρέπει να γεννήθηκε πριν από περίπου 1.000 χρόνια, τοποθετώντας χρονικά τις ρίζες του την εποχή αυτής της αρχαίας σουπερνόβα.

Οι ερευνητές είχαν κάποια ιστορικά έγγραφα που περιέγραφαν το αστέρι. Σύμφωνα με τον Albert Zijlstra, καθηγητή αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Οι ιστορικές αναφορές τοποθετούν το Guest Star μεταξύ δύο κινεζικών αστερισμών, του Chuanshe και του Huagai. Ο Αστέρας του Parker ταιριάζει σε αυτή τη θέση. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η ηλικία όσο και η τοποθεσία ταιριάζουν με τα γεγονότα του 1181.

Προηγουμένως, ερευνητές είχαν προτείνει ότι το νεφέλωμα Pa 30 και το αστέρι του Parker προέκυψαν από τη συγχώνευση δύο λευκών νάνων, εξαιρετικά δηλαδή πυκνών αστέρων που έχουν καταναλώσει όλο το πυρηνικό τους καύσιμο. Τέτοιες συγχωνεύσεις οδηγούν σε έναν σχετικά αμυδρό και σπάνιο τύπο σουπερνόβα, γνωστό ως σουπερνόβα Τύπου lax.

Η σουπερνοβα του 1181 μ.Χ ήταν αμυδρή και άρχισε να σβήνει σιγά σιγά δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για σουπερνόβα Τύπου Iax. O Zijlstra πρόσθεσε:

Συνδυάζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες όπως η ηλικία, η τοποθεσία, η φωτεινότητα των γεγονότων και η ιστορικά καταγεγραμμένη διάρκεια 185 ημερών υποδηλώνουν ότι το αστέρι του Parker και το Pa 30 είναι τα απομεινάρια αυτής της αρχαίας σουπερνόβα. Αυτή είναι η μόνη γνωστή σουπερνόβα Type lax για την οποία οι αστρονόμοι μπορούν να διεξάγουν λεπτομερείς μελέτες στο υπόλοιπο αστέρι και το νεφέλωμα. Είναι ωραίο να μπορείς να λύσεις τόσο ένα ιστορικό όσο και ένα αστρονομικό μυστήριο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post

Ο Άρης κλονιζόταν από βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις που άλλαξαν το κλίμα του πριν 4 δις χρόνια

Next Post

Τι είναι η σουπερνόβα Type Iax;

Related Posts