Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου 2005: Η Ιαπωνική διαστημοσυσκευή Hayabusa απογειώθηκε για πρώτη φορά από έναν αστεροειδή

Στις 19 Νοεμβρίου 2005, το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa πραγματοποίησε την πρώτη του απογείωση από έναν αστεροειδή. Το Hayabusa υποτίθεται ότι θα επέστρεφε δείγματα αστεροειδών στη Γη. 

Οι αστεροειδείς είναι διαστημικοί βράχοι που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώιμου ηλιακού μας συστήματος. Η μελέτη των αστεροειδών είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για την ιστορία του ηλιακού συστήματος. Το Hayabusa έκανε δύο προσεδαφίσεις στον αστεροειδή Itokawa και κάθε φορά έμπαινε σε ασφαλή λειτουργία. 

Η ομάδα ελέγχου της διαστημοσυσκευής δεν ήταν σίγουρη αν το Hayabusa κατάφερε να συγκεντρώσει έστω και λίγο υλικό . Παρόλα αυτά έστειλαν το όχημα πίσω στη Γη.

Δυστυχώς το Hayabusa διαλύθηκε απροσδόκητα στην ατμόσφαιρα της Γης, ωστόσο η κάψουλα επιστροφής δείγματος επέζησε. Οι επιστήμονες βρήκαν σκόνη από τον αστεροειδή Itokawa μέσα στην κάψουλα. Το Hayabusa έδωσε το έναυσμα για την αποστολή και δεύτερης δειγματοληψίας. Το νέο διαστημόπλοιο με την ονομασία Hayabusa2, έφτασε στον αστεροειδή Ryugu το 2018.

Total
1
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post
NASA Artemis

Η NASA θα δαπανήσει 93 δισεκατομμύρια δολάρια για το Σεληνιακό πρόγραμμα Artemis μέχρι το 2025, σύμφωνα με έκθεση

Next Post
Perseverance

Το Perseverance της NASA συνέλεξε και 3ο δείγμα από τον Άρη (εικόνες)

Related Posts