Στη δημοσιότητα ως έκθεμα ο μεγαλύτερος μετεωρίτης από τον Άρη που έπεσε στη Γη

Taoudenni 002

Το βαρύ κομμάτι του Αρειανού μετεωρίτη ζυγίζει 14,5 κιλά και έχει διάμετρο 25 εκατοστά στο ευρύτερο σημείο του. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Ορυκτών και Πετραδιών του Μέιν στο Μπέθελ (Maine Mineral and Gem Museum), το οποίο στεγάζει επίσης περίπου 6.000 εξωγήινους βράχους. Ανάμεσά τους το μεγαλύτερο κομμάτι βράχου της σελήνης και ο παλαιότερος πυριγενής βράχος, που σχηματίστηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στο ηλιακό σύστημα.

Το κομμάτι βράχου από τον Άρη κατέληξε στη Γη καθώς πιθανότατα αποκολλήθηκε και εκτινάχθηκε, ύστερα από πρόσκρουση κάποιου μετεωρίτη ή κομήτη στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Carl Agee, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετεωριτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, κομμάτια βράχων από τον Άρη εκτοξεύονται από μεγάλα γεγονότα πρόσκρουσης στην επιφάνεια του γειτονικού μας πλανήτη και μπορούν να πέσουν στη Γη ως μετεωρίτες.

Ο μετεωρίτης Taoudenni 002 από τον Άρη.

Ο βράχος του Άρη με το όνομα Taoudenni 002, είναι «μακράν ο μεγαλύτερος πλήρης και άκοπος μετεωρίτης του Άρη στη Γη», δήλωσε ο Agee, ο οποίος συμμετείχε στην διαδικασία επιβεβαίωσης ότι ο βράχος προήλθε πράγματι από τον Κόκκινο Πλανήτη. Υπάρχουν περίπου 300 κομμάτια Αρειανού βράχου στη Γη, συνολικού ύψους περίπου 227 κιλών. Ωστόσο, οι συλλέκτες συχνά τους κόβουν σε μικρότερα κομμάτια για να τους πουλήσουν ξεχωριστά. Οπότε ο πραγματικός αριθμός των γνωστών μετεωριτών του Άρη στη Γη είναι μεταξύ 100 και 150, δήλωσε ο Agee.

Γράψτε μας την άποψή σας στα σχόλια κάτω από το άρθρο.

Total
2
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post
Zhurong Rover

Η κινεζική αποστολή στον Άρη Tianwen-1 θα τεθεί εκτός λειτουργίας για λίγο

Next Post

Οι αποστολές Venera της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Αφροδίτη

Related Posts