Τεράστια ηλιακή έκλαμψη κατευθύνεται προς τη Γη σήμερα!

Με τα φαινόμενα να συνεχίζονται και αύριο Κυριακή

Μεγάλη Ηλιακή Έκλαμψη με έκρηξη φορτισμένων σωματιδίων συνέβη στις 28 Οκτωβρίου και τώρα ο ηλιακός άνεμος κατευθύνεται προς τη Γη ως ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα.

Η καταιγίδα, η οποία κατατάσσεται στην κατηγορία G3 στην κλίμακα 5 επιπέδων του Κέντρου Πρόβλεψης Καιρού Διαστήματος (SWPC), αναμένεται να φτάσει στη Γη αργά το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, με τα φαινόμενα να συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.

Οι μεγάλες ηλιακές εκλάμψεις ή οι στεμματικές εκπομπές μάζας (CME), είναι ένας συνηθισμένος τύπος διαστημικού καιρού που συμβαίνει όταν τεράστιες μάζες πλάσματος (ηλεκτρικά φορτισμένα αέρια που αποτελούν όλα τα αστέρια του σύμπαντος) διαφεύγουν από την ατμόσφαιρα του ήλιου και διαρρέουν στο διάστημα με ταχύτητες από εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η τρέχουσα καταιγίδα G3 ταξιδεύει με περίπου 970 χλμ/δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το SWPC.

Ένα CME χρειάζεται περίπου 15 με 18 ώρες για να φτάσει στη Γη, όπου στη συνέχεια χτυπά τη μαγνητική ασπίδα του πλανήτη μας, συμπιέζοντας την ελαφρά.

Έπειτα, τα φορτισμένα αυτά ηλιακά σωματίδια ακολουθούν τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου, με κατεύθυνση προς Βόρειο και Νότιο Πόλο ενώ στην πορεία συγκρούονται με τα μόρια της ατμόσφαιρας. Τα διαταραγμένα, από την πρόσκρουση μόρια απελευθερώνουν ενέργεια ως πολύχρωμο φως, δημιουργώντας το Σέλας.

Σύμφωνα με το SWPC: «Οι επιπτώσεις στην τεχνολογία μας από μια καταιγίδα G3 γενικά δεν εμπνέουν λόγους ανησυχίας. Ωστόσο, μια καταιγίδα G3 έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει το Σέλας πιο μακριά από την κανονική πολική του κατοικία».

Τα CME μπορούν επίσης να επηρεάσουν ηλεκτρικά συστήματα και την τεχνολογία επικοινωνιών, ανάλογα με την ισχύ μιας δεδομένης καταιγίδας. Για τις καταιγίδες G3, μπορεί να προκύψουν προβλήματα διακοπτόμενης δορυφορικής πλοήγησης και ραδιοπλοήγησης χαμηλής συχνότητας.

Total
7
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post

Νέο trailer από τη 2η σεζόν του The Witcher

Next Post

Hyrule Warriors: Age of Calamity | Διαθέσιμο το Expansion Pass Wave 2 για το Switch

Related Posts