Το Ingenuity δεν κατάφερε να πετάξει στον Άρη όπως είχε προγραμματιστεί

Το Ingenuity εκτέλεσε μια δοκιμή ταχύτητας του στροφείου του στις 15 Σεπτεμβρίου, περιστρέφοντας τις λεπίδες του ρότορα του στις 2.800 σ.α.λ. για ελάχιστο χρόνο ενώ παρέμεινε στο έδαφος. Όλα πήγαν καλά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πτήση της 18ης Σεπτεμβρίου. H δοκιμή αυτή έγινε προκειμένου το ελικόπτερο να μπορέσει να πετάξει στην ατμόσφαιρα του Άρη, η οποία έχει μειωθεί ελαφρώς καθώς οι εποχές αλλάζουν στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Δυστυχώς όμως το 1,8 κιλών Αρειανό ελικόπτερο δεν κατάφερε να απογειωθεί εκείνη την ημέρα.

Τι συνέβη λοιπόν;

Το διαγνωστικό λογισμικό του Ingenuity κατά τη διάρκεια του αυτόματου ελέγχου πριν από την πτήση, εντόπισε μια ανωμαλία σε δύο από τα μικρά σέρβο ελέγχου πτήσης. Το Ingenuity διαθέτει έξι σέρβο, τρία για κάθε έναν από τους δύο ρότορες του. Τα μικρά αυτά μοτεράκια ρυθμίζουν το βήμα του κάθε στροφείου, επιτρέποντας στον ελικόπτερο να ελέγχει τον προσανατολισμό και τη θέση του κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επιχειρήσεων του Ingenuity, Τζάκο Καρράς, τα σέρβο είναι πολύ μικρότερα από τους κινητήρες που περιστρέφουν τους ρότορες, αλλά κάνουν τεράστια δουλειά και είναι άκρως απαραίτητα για μια σταθερή και ελεγχόμενη πτήση.

Επειδή ο Άρης βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ήλιου από τη Γη, η NASA σταμάτησε να στέλνει εντολές στο Ingenuity και στα άλλα ρομποτικά της οχήματα στον Κόκκινο Πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και του Persverrance ρόβερ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ο Ήλιος μας μπορεί να καταστρέψει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να παρεμβαίνει στις επικοινωνίες που αποστέλλονται μεταξύ των δύο πλανητών, οπότε όλες οι επιχειρήσεις στην επιφάνεια του Άρη σταματούν προσωρινά.

Ωστόσο το Ingenuity δεν θα είναι εντελώς αδρανές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τόσο το Ingenuity όσο και το Pereseverance ρόβερ θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να «κάνουν παρέα» το ένα στο άλλο, επικοινωνώντας περίπου μία φορά την εβδομάδα, με την ελικόπτερο να στέλνει βασικές πληροφορίες υγείας του συστήματος του στο σταθμό βάσης του στο Perseverance. Ο Καρράς μεταξύ άλλων είπε: «Θα λάβουμε αυτά τα δεδομένα στη Γη μόλις βγούμε από τη σύνοδο και θα μάθουμε πώς λειτουργεί το Ingenuiyty σε μια εκτεταμένη περίοδο σχετικής αδράνειας στον Άρη. Τα λέμε στην άλλη πλευρά της συνόδου!»

Total
2
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Post

Κλοπ: «Η Σίτυ θα αντεπιτεθεί σίγουρα»

Next Post

Ρονάλντο και Σαλάχ για mvp

Related Posts